Judo-Examens

Zaterdag 27 januari 2024

Beste examenkandidaten,

We willen je vriendelijk verzoeken om onderstaande informatie goed door te lezen.

Examenlocatie:    
Basisschool de Willibrord
Dronenplein 1-B, 2411 HE Bodegraven

(Parkeren graag naast de Verhoeff Rollmanschool, Dronenpark 1)

  • Je bent ingedeeld op Mat 1, Mat 2 of Mat 3
  • Zorg dat je op tijd klaar staat, zodat de doorstroom soepel verloopt.
  • De judoka die bovenaan staat op het rooster (dat is de zgn. witte kant), gaat aan de LINKERKANT op de mat staan/zitten. De judoka die onderaan staat op het rooster (dat is de zgn. rode kant), gaat aan de RECHTERKANT op de mat staan/zitten.
  • Ouders en andere ‘kijkers’ nemen plaats aan de zijde waar de judoka is ingedeeld
  • Neem je judopaspoort mee, en lever die vooraf bij de hoofdjurytafel in. Je behaalde slip of band (kyu) wordt daarin aangetekend.
  • Indien een hele band wordt behaald, dan bedragen de extra kosten € 3,00 voor een dunne band.
    Wil je een dikke band (dat is mogelijk vanaf oranje) dan zijn de extra kosten € 6,00. Voor een slip hoeft niet betaald te worden.Het examen op mat 2 om 10:00 uur is een examen blauwe band. Hiervoor is één serie uit het Nage No Kata verplicht. Kata zijn reeksen judotechnieken die in een bepaalde stijlvorm en volgens een bepaald protocol worden uitgevoerd. Het zijn vastgelegde vormen om je vaardigheden, technieken, controle, souplesse of zelfverdediging te demonstreren. Kata wordt getraind om de klassieke judostijl te bewaren.
Bij Chikara Sport hanteren we de richtlijn dat voor het examen Blauwe band (2e Kyu), 1 serie uit het Nage No Kata gelopen moet worden en voor Bruine band (1e Kyu) 3 series.

In Nederland kennen we twee katastijlen: de Busenkata en de Kodokankata. Wij trainen de Kodokanstijl. De rol van de uitvoerder (tori) en de ontvanger (uke) is even belangrijk. Dit kata gaat uit van het principe dat je met minimale inspanning, zonder kracht en met behulp van balansverstoring, een techniek uitvoert. De Kodokankata is erkend door de IJF en de EJU en wordt wereldwijd beoefend.