Judo

6 kernwaarden

Er wordt lesgegeven aan de hand van de 6 kernwaarden van judo

Respect
Judo leert je respect te hebben voor jezelf en voor je tegenstander.

Samenwerkend Leren
Judo laat zien dat je zonder de ander niets kan leren. Oefeningen doe je altijd samen met een ander

Discipline
Judo leert je bepaalde discipline: het groeten van de meester, van je tegenstander, het luisteren naar de meester, het zorgvuldig toepassen van het geleerde.

Leren Verliezen
Judo leert je tegenslag te incasseren, tegen je verlies te kunnen. Dit alles door de 1 op 1 wedstrijdjes met een tegenstander.

Agressie Regulatie
Judo leert je om agressie om te zetten in respectvolle energie

Weerbaarheid
Kinderen krijgen door judo meer zelfvertrouwen en daardoor een grotere weerbaarheid.

Informatie


Puntencompetitie

Toernooien

Judopakken

Naast de kernwaarden zijn onderstaande omgangsvormen binnen het judo net zo belangrijk


Beleefdheid
Houding
Respect
Hygiëne
Groeten

Uitleg Omgangsvormen

Beleefdheid
Beleefdheid is in de dojo vanzelfsprekend. Het is een alledaagse fatsoensnorm om beleefd te zijn tegen je leraar (Sensei) en je mede-judoka’s. Het is ook erg onbeleefd en tégen alle regels van het judo in als je andere dingen doet dan wat de leraar je heeft gevraagd.
Houding
Zorg voor een nette houding als je niet met judo-oefeningen bezig bent of als de leraar iets uitlegt en jij moet luisteren. Het is tegen de regels van de dojo als je bij de uitleg van de leraar languit op je zij met je hand onder je hoofd ligt te luisteren. Een nette houding is de kniezit of de kleermakerszit.
Respect
Het respect voor elkaar komt tot uiting in de groet. Voor en na de les groeten de leraar en de leerling elkaar. Er is in een dojo respect voor de ander. Dit uit zich, behalve in de judogroet, vooral in de manier waarop we met elkaar omgaan. Je houdt rekening met een lagere band, een lichtere judoka, je laat je niet zomaar bovenop je medejudoka vallen en als hij/zij aftikt, laat je meteen los.
Hygiëne
Jijzelf moet je lichaam goed verzorgen, want je bent voortdurend heel dicht bij je medejudoka’s. Zorg altijd voor een schoon en wit judopak, dat is wel zo prettig voor je mede judoka’s. Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Sieraden dragen tijdens de les is gevaarlijk. Je kunt jezelf of je mede-judoka’s verwonden. Lang haar moet verplicht in een vlecht of knot. Je gebruikt daarbij een elastiekje waar geen ijzer in verwerkt is.
Het Groeten
Er zijn weinig westerse sporten waar de spelers eerst voor elkaar buigen alvorens te gaan spelen. Dat is ook heel logisch, want als wij westerlingen elkaar op straat tegenkomen buigen we ook niet voor elkaar, maar geven we elkaar een hand, of we zwaaien en zeggen: ‘Hoi, hoe gaat het ermee?’ Omdat judo afkomstig is uit een Aziatisch land, waar men elkaar op een andere manier begroet, hebben wij in het judo deze manier van elkaar begroeten overgenomen.

‘Fijne mensen’

Fijne mensen die goed stimuleren je tot het uiterste te gaan en daarnaast ook letten op gezondheid en welzijn tijdens het trainen!

M.K.

‘Goede motiverende lessen’

De kwaliteit staat hoog bij deze sportschool. Ik kom er al jaren met veel plezier

G.S

‘Fantastische begeleiding’

Bedankt voor jullie inzet! Dankzij de judolessen is mijn zoon een stuk zelfverzekerder geworden.

Moeder van R.

Onze judoleraren (v.l.n.r.) Zhen van Mechelen, Eric Zwaan, Frank Hermsen